Χανιά

Η Βενετία της Ανατολής !

Τα Χανιά, πόλη με μακραίωνη ιστορία, δεν ονομάσθηκαν άδικα Βενετία της Ανατολής. Η πόλη των Χανίων και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού ξεχωρίζει για την γοητεία και την αρχοντιά της. Χωρίζεται στην παλιά και στην νέα πόλη. Η επονομαζόμενη νέα πόλη, είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, με όλες τις ανέσεις κάθε μεγαλούπολης. Παρόλα αυτά, ο ταξιδιώτης εύκολα διακρίνει στοιχεία της παλιάς αρχοντιάς της. Καθώς περιπλανιέται κανείς στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και παρατηρεί την αρχιτεκτονική δόμηση των συνοικιών ακολουθεί τα χνάρια των διαφορετικών πολιτισμών που συναντήθηκαν στα Χανιά και σημάδεψαν την ιστορία του τόπου και την κουλτούρα των ανθρώπων.

Η βόλτα στα Χανιά μοιάζει με παραμύθι. Η παλιά πόλη των Χανίων είναι κτισμένη γύρω από το ύψωμα του Καστελίου και πάνω στα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας. Η πόλη περιβάλλεται από ιστορικές συνοικίες στις οποίες έζησαν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας και θρησκείας. Τα μνημεία που άφησαν, χάρισαν στα Χανιά μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Στη συνοικία Τοπανάς, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, κατοικούσαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι εύποροι Έλληνες. Περπατώντας κανείς στα πλακόστρωτα δρομάκια βλέπει παλιά βενετσιάνικα αρχοντικά αλλά και τούρκικα σπίτια. Εκεί βρίσκεται και το Φρούριο Φιρκάς, ενώ στους δρόμους της γειτονιάς θα βρείτε καταστήματα με παραδοσιακά χειροποίητα υφαντά και είδη λαϊκής τέχνης.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα γειτονιά είναι η Εβραϊκή Συνοικία. Εκεί βρίσκεται η Συναγωγή, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου και το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Ακολουθεί η συνοικία Σιντριβάνι, που χρωστά το όνομά της στην κρήνη που είχαν φτιάξει στην τοποθεσία αυτή οι Τούρκοι. Χαρακτηριστικό είναι το τζαμί του Χασάν Πασά που σώζεται στη συνοικία, ενώ απέναντί του δεσπόζει η προκυμαία με τον Βενετσιάνικο Φάρο.

Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού βρίσκεται η συνοικία Καστέλι. Εκεί βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή αυτή κατοικείται συνεχώς από τα μινωικά χρόνια. Κοντά στο Καστέλι βρίσκεται και η συνοικία Σπλάντζια, που ήταν τούρκικη γειτονιά. Εκεί, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ρόκκου.

Έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης, στην ανατολική πλευρά συναντάμε την ιστορική συνοικία Κουμ – Καπί. Εκεί, τον 18ο αιώνα είχαν εγκατασταθεί Βεδουίνοι εργάτες οι οποίοι και έκτισαν ένα μικρό χωριό θα λέγαμε. Σήμερα η περιοχή αυτή αποτελεί ένα από τα στέκια της νεολαίας. Προσφέρονται πλήθος επιλογών διασκέδασης και δραστηριοτήτων. Θέατρο, κινηματογράφο, μπαράκια, κέντρα με ζωντανή μουσική, ότι κι αν θελήσει κάνεις θα το βρει στην πόλη των Χανίων.